حضرت آيت الله خوشوقت مي فرمودند راه رسيدن به خدا و كسب رضايت حق تعالي در انجام واجبات و ترك محرمات است و البته انسان بايد واجب و حرام را بشناسد.ايشان تاكيد داشتند كه حتما بايد رساله مرجع تقليدتان را بلد باشيد و پس از اينكه يكبار خوانديد سعي كنيد روزي يك صفحه از آنرا مرور كنيد اما در باب ترك گناه نسخه ايشان اين بود:
ايشان مي فرمودند براي خود سازي ابتدا بايد گناهان كبيره ترك شود و براي راحتي كار مي فرمودند حضرت امام در كتاب تحرير الوسيله ۳۹ گناه كبيره را در باب شرايط امام جماعت برشمرده اند كه بايد ابتدا از اينها توبه كرد و سپس با خودمان عهد كنيم كه ديگر اين گناهان را مرتكب نشويم .اين ۳۹ گناه به شرح زير است:
«گناهان كبيره عبارتند از هر گناهى كه وعده آتش و يا عقاب در برابر آن وارد شده باشد و يا با شدت زيادي از اجتناب آن نهي شده باشد و يا دليلى وارد شده باشد بر اينكه آن گناه از بعضي از گناهان كبيره بزرگتر و يا مساوى آن است و يا عقل حكم كند به اينكه آن گناه كبيره است و يا نزد مردم دين دار مسلم و قبول شده باشد كه فلان گناه كبيره است و يا تصريحي بر كبيره بودن آن گناه رسيده باشد».
و سپس ايشان با توجه به اين معيارها، برخي از گناهان كبيره را اينگونه نام مي برند:
1- نوميدى از رحمت خداى تعالى
2- ايمنى از مكر و عقاب او
3- دروغ بستن به خدا و يا رسول خدا (صلى الله عليه وآله) و يا به جانشينان ايشان (عليهم السلام)
4- كشتن كسى كه خدايتعالى كشتن او را تحريم كرده و خونش را محترم دانسته مگر آن كه جنبه قصاص و اجراء حدود الهى داشته باشد.
5- عاق پدر و مادر شدن
6- خوردن مال يتيم به ستم
7- نسبت دادن زنا به زنان پاكدامن
8- فرار از جنگ
9- قطع رحم
10- سحر
11- زنا
12- لواط
13- سرقت
14- قسم دروغ
15- كتمان شهادت
16- شهادت به ناحق دادن
17- عهد شكستن
18- حيف در وصيت (كه عبارت است از بيش از ثلث وصيت كردن)
19- شراب نوشيدن
20- ربا خوردن
21- سحت (يعنى بهاى چيزهاى حرام و مزد كارهاى حرام)
22- قماربازى
23- خوردن گوشت مردار و گوشت خوك و خون و گوشت هرحيوانى كه هنگام ذبح نام غير خدا بر آن بوده باشند، مگر آن كه ضرورت خوردن اين چند چيز را ايجاب كند.
24- در كيل (پيمانه) و وزن خيانت كردن
25- رفتن و مهاجرت به مكانى كه در آن جا انجام وظائف دينى ميسر نيست.
26- ظالم را در ظلمش كمك كردن
27- به كمك و پشتيبانى ظالم اعتماد داشتن
28 - حقوق ديگران را بدون هيچ عذرى نگهداشتن
29- دروغ
30- تكبر
31- اسراف و ريخت و پاش كردن
32- خيانت به امانات
33- غيبت
34- سخن چينى
35- سرگرمى به لهو و لعب
36- سبك شمردن حج و بى اعتنائى به آن
37- ترك نماز
38- ندادن زكات
39- اصرار بر گناهان كوچك.
و اما شرك ورزيدن بخداى تعالى و انكار آن چه او بر پيامبرش نازل كرده و محاربه (جنگ) با اولياء خدا از همه آن گناهان بزرگتر است.
آيت الله خوشوقت مي فرمودند:بايد روزانه محاسبه نفس كرد و اگر مثلا يك هفته مراقبت كرديد و نشد و خورديد زمين دوباره قصد كنيد براي دو هفته و اگر بعد از دو هفته خورديد زمين دوباره بلند شويد و براي سه هفته و اين مراقبه را بايد تا آخر عمر ادامه دهيد ادامه دهيد.
ايشان معتقد بودند انجام مستحبات اگر باعث شود از ترك محرمات و انجام واجبات باز بمانيم فايده ندارد . ايشان مي فرمودند وقتي اين گناهان كبيره را ترك كرديد كم كم وارد بحر مستحبات بشويد و آنهم از نوافل شروع كنيد.كم كم در سحرگاهان به نافله و استغفار مشغول بشويد.
ايشان البته مي فرمودند همزمان با ترك محرمات به ذكر كثير بايد مشغول بود و مي فرمودند ذكر كثير صلوات بر محمد و آل محمد عليهم السلام است و تسبيحات حضرت زهرا سلام الله عليها.مي فرمودند روزهاي هفته روزي صد صلوات بفرستيد و جمعه ها هزار صلوات .
ايشان قرآن خواندن روزانه را همچون انجام واجبات مهم مي دانستند و مي فرمودند خداوند با قرآن با بندگانش حرف زده و برنامه داده است و بايد روزي پنجاه آيه از قران به سفارش معصومين عليهم السلام قرائت شود و اگر اين كار را نكنيم قرآن مهجور مي ماند.
ايشان مي فرمودند وقتي گناهان كبيره را ترك كردي آنوقت باب معرفت برايت باز مي شود..كم كم اتفاقاتي مي افتد،روحتان سبك مي شود و مزدتان را مي گيريد از خداي متعال چون ان الله يحب المتقين.
به هر حال همان فرمايش حضرت آيت الله بهجت (ره) اينجا صادق است:به همديگر نگاه نكنيم، بلكه نگاه به دفتر شرع (رساله عمليه) نماييم و عمل و ترك را مطابق با آن نمائيم.
اين عين حقيقت است كه من و امثال من خيلي وقتها دينداري افراد عامي بدون مراقبه را مد نظر ميگيريم و بعد از مدتي متوجه گناهانشان مي شويم.نسخه واضح است،راهي هم جز اين نداريم براي سعادت دنيا و آخرت.خدا رحمت كند آيت الله خوشوقت را،كه روز قبل از عقدم خدمتشان رسيدم و از ايشان خواستم نصيحتي به من كنند و نصيحتي هم به همسرم كه در پاسخ فرمودند:"هم خودت بشنو و هم به همسرت بگو :برگ سبز دنيا و آخرت در ترك گناه است "
پس وقت تلف نكنيد و يك يا علي بگوييد:
مواد لازم:
عزم بر ترك گناه
توبه
يك دفترچه كوچك محرمانه ،مخصوص ثبت گناهان ارتكابي روزانه ،در انتهاي شب
برنامه ريزي براي عدم ارتكاب به آن گناه
ذكر كثير
مطالعه و عمل به رساله
منبع: 02nafar